Shwan Dler Qaradaki

 • The Golden Wish  (2019)
 • Installasjon i 2 deler

  Tekst av gull
  5 × 100 cm

  Video
  05:54 min

  Installasjonen selges samlet
  Opplag 3, til salgs 1
  Pris 300 000,–

 • Utgangspunktet for Shwan Dler Qaradakis arbeid er den danske smykkeloven, vedtatt av Folketinget i 2016. Loven tilsier at politiet kan beslaglegge smykker og verdigjenstander fra asylsøkere idet de ankommer landet, for å finansiere egen kost og losji. Unntaket er gifteringer og ting med stor affeksjonsverdi, som må bevises med en personlig historie. 

  Sommeren 2019 var Qaradaki i irakisk Kurdistan og møtte flyktninger i to store flyktningleirer. Den største har 25 000 beboere, de fleste syrere og yezidier, og lever under elendige forhold. Her fant han ut at mange solgte private eiendeler og verdisaker for å finansiere sin egen flukt. Qaradaki kjøpte gullsmykker som ringer, halskjeder og øredobber fra private og lokale forhandlere, gullsmeder i Arbat og Suleimania, der de fleste flyktningene holder til. Alt dette gullet, til sammen 320 gram i tolv karatgull, ble deretter smeltet om til en plate, som senere ble kuttet og sveiset til bokstaver som danner setningen
  «Everything will be OK». Prosessen kan følges i videoverket. De forsøksvis beroligende ordene henspiller direkte på hva en voksen kan si for å trøste et barn, særlig i en desperat situasjon hvor selve fremtiden står på spill. 

  Shwan Dler Qaradaki (f. 1977 i Suleimania, Kurdistan) er bosatt i Oslo. Qaradaki er utdannet ved Suleimani Institute
  of Fine Arts (Kurdistan, Irak), NISS (Oslo) og Statens kunstakademi (Oslo). Han har hatt separatutstillinger ved blant annet Interkulturelt Museum (Oslo), Akershus Kunstsenter (Lillestrøm), Festspillene i Nord-­Norge (Harstad) og Kunstnerforbundet (Oslo). I 2020 ble han som én av åtte kunstnere invitert av Nasjonalmuseet til å respondere på den aktuelle I Can’t Breathe-­kampanjen, hvor han bidro med filmen Sharp as a Knife. I 2021 er han del av den første gruppeutstillingen i det nye Nasjonalmuseet, og skal ha en separatutstilling på Kunstplass Contemporary Art [Oslo].