Vibeke Luther O’Rourke

 • Helgenene, vi skylder dem ingenting (2020)
 • Kunstnerbok
  Blysats, tresnitt og håndinnbinding med preg i bladgull
  21,5 x 54 cm oppslått
  Opplag 24, til salgs 2
  Pris 7 500,–

  med poesi av Steinar Opstad

  Kunstnerboken Helgenene, vi skylder dem ingenting tar for seg initiativet rundt frøbanken på Svalbard, og hvordan vi mennesker bevarer frø og håper at fremtidens jord fortsatt vil være tilgjengelig og egnet for vekst. Prosjektet tar utgangspunkt i Steinar Opstads dikt Frølager og reflekterer rundt det fysiske og jordiske paradis i forhold til det religiøse, eteriske paradiset.

  Bokens sider er kuttet i tverrsnitt, slik at alle de grafiske trykkene er synlige i utvalgte fargenyanser. For å bla i boken må man nærmest grave seg frem til Opstads dikt, flytte på sidene som om man håndterer jord eller setter et frø. Boken søker å sette spørsmålstegn ved vårt forhold til naturen, vekst, klima og hvilke spor vi etterlater oss.

 • Debuterte i 2021
 • Vibeke Luther O’Rourke (f. 1979 i Drammen) er bosatt i Viken. Hun er utdannet ved Surrey Institute of Art & Design (Storbritannia) og London Guildhall University (Storbritannia). O’Rourke driver forlaget og grafikkverkstedet Crow Press på Bekkestua og arbeider som verksmester på publiseringsverkstedet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har gitt ut en rekke kunstnerbøker på eget forlag, og har vist grafikk og tegning ved blant annet Contemporary Art Project (London), Derbyshire Gallery (London), Oslo Internasjonale poesifestival og Grafiktriennal XVI – Nordic Contemporary Print Triennial 2020. Flere av O’Rourkes kunstnerbøker er innkjøpt av og gjort tilgjengelige i Nasjonalmuseets bibliotekssamling og Nasjonalbibliotekets samling.