Anne-Lise Stenseth

 • Pessimistiske kardinalsetningar / Pessimistic Cardinal Principles (2021)
 • Video
  49:53 min
  Opplag 3 + 2 AP, til salgs 3
  Pris 130 000,–

 • Pessimistiske kardinalsetningar er en video i tre deler som bygger på et utdrag fra teksten Pessimistiske kardinalsetningar – Vademekum for dei friaste ånder (1905) av den østerrikske filosofen og forfatterinnen Helene von Druskowitz (1856–1918). Del 1 tar utgangspunkt i interiøret i Edvard Munchs (1863–1944) hus i Åsgårdstrand, og legger med urolig kameraføring både tekst og bilde på Munchs og Druskowitz’ tidslinje. I del 2 og 3 flyttes tidsperspektivet til vår tid, med opptak fra blant annet Sørenga i Oslo og havneområdene i distriktet rundt Åsgårdstrand. Arbeidet undersøker den radikale tekstens aktualitet i dag, på områder som kvinnespørsmål, forhold i samfunnet, representasjon og dyreliv.

  Filmen som vises på Høstutstillingen er en del av prosjektet Av Helene, som tar utgangspunkt i Druskowitz’ levetid, livsverk og omstendigheter. Druskowitz vokste opp i Wien i en velstående familie og tok en doktorgrad i filosofi i 1878, som den andre kvinnen i Europa. Hun skrev skuespill, essay, artikler og bøker. Druskowitz var med på å grunnlegge flere tidsskrifter for kvinner, og skrev kritisk om blant annet ekteskap, religion, sexisme og Nietsches filosofi. Hun la heller ikke skjul på en ulykkelig kjærlighetshistorie til den tyske operasangerinnen Therese Malten (1855–1939). I 1891 ble hun innlagt på pleiehjem, der hun tilbrakte de siste 27 årene av livet. Det siste hun publiserte var den radikale teksten Pessimistiske kardinalsetningar – Vademekum for dei friaste ånder, som har blitt omtalt som en tidlig tysk forløper for SCUM Manifesto (1967) av den amerikanske feministen Valerie Solanas (1936–1988).

  Voiceover: Ingrid Jørgensen Dragland.

 • Anne-Lise Stenseth (f. 1959 i Florø) bor i Oslo. Hun er utdannet ved Bergen kunsthåndverkskole, Westerdals School of Communication (Oslo), Statens kunstakademi (Oslo) og forfatterstudiet ved Kunstakademiet i Tromsø. De siste årene har Stenseth stilt ut på blant annet Sogn og Fjordane Kunstmuseum (Førde), Hovedøya Kunstsal (Oslo) i forbindelse med mønstringen Coast Contemporary, og Haugar Vestfold Kunstmuseum (Tønsberg). I tillegg har arbeidene hennes blitt vist ved Minimalen Kortfilmfestival (Trondheim), utstillingshallene Titanikas ved Kunstakademiet i Vilnius (Litauen) og Writers’ House of Georgia (Tbilisi) i samarbeid med Center of Contemporary Art Tbilisi.