Tina Kryhlmann

 • Asphyxiation / Ode til en mor / Savage (2019/2022)
 • Øyenskygge på bomullslerret, Savage fra NYX Hot Singles Collection
  135 x 110 cm
  Pris 20 000,–

 • Debuterte i 2022
 • Maleriet er ett av en serie på ni bilder som tar utgangspunkt i språk, materialitet og kunstnerens personlige erfaringer. Prosjektet Asphyxiation / Ode til en mor handler om overdoser, og problematiserer skjønnhetsbransjens og populærkulturens nonchalante fremstilling av rusavhengighet. Materialet er både øyenskygger fra NYX Hot Singles Collection og benevnelsen av disse produktene: «asphyxiation», «addiction» og «savage». Asphyxiation, eller «afyksi», er det medisinske begrepet på en tilstand med generell oksygenmangel og peker på hva som skjer med kroppen under en overdose. Pulsen roes så kraftig ned at den til slutt opphører, a sphuxis – «uten puls» på gresk.

  Kryhlmann knytter benevningen «savage», eller «det ville», til blant annet Giorgio Agambens teorier om «nakent liv», og peker på at rusavhengige menneskekropper kan sies å være frarøvet rettigheter og verdighet.

 • Tina Kryhlmann (f. 1986 i Oslo) bor og arbeider i Oslo. Hun har en mastergrad fra Konsthögskolan i Malmö. Kryhlmann har blant annet vist arbeider ved kunsthallen Kohta (Helsinki) og Udstillingsstedet Sydhavn Station (København). I 2021 hadde hun en separatutstilling ved Galleri BOA (Oslo) med tittelen «Isen former siden oss». I forbindelse med utstillingen utga hun en kunstbok med samme tittel, som besto av fotografier og dikt.