Charlotte Nilsen

 • Å hele nr 5 (2020)
 • Ullvev
  300 x 120 cm
  Pris 200 000,–

 • Debuterte i 2023
 • I 2019 møtte Charlotte Nilsen to veversker i den berbiske landsbyen Assersif i Marokko. Zaina Amoumer og Kalija El Kabous vevde tepper av gjenbruksmaterialer fra klær og tekstiler, og viste frem en gammel vev og ulltepper som forrige generasjon berberkvinner hadde laget ved å knyte ulltråder. Veven bestod av grener fra det mytiske og hellige treet Argan, som vokser i Assersif, og ullen stammet fra sauene som beitet i området for 50 år siden. I dag er det ikke lenger noen i landsbyen som knytter slike ulltepper. I ønsket om å ta i bruk den tradisjonelle teknikken, fikk Nilsen nedarvet ull i gave fra en gutt i landsbyen. Dette ble farget ved hjelp av hennablader, og sammen – uten felles språk – skapte Nilsen, Amoumer og El Kabous materialene som ble utgangspunktet for Nilsens videre arbeid med skulpturserien Å hele.

  Tittelen på verket refererer til kunstnerens personlige sorgarbeid, og at hun gjennom møtet med veverskene, den unge gutten og arbeidsprosessen opplevde å føle nærhet, kjærlighet og omsorg.

 • Charlotte Nilsen (f. 1969 i Porsgrunn) er fra Mehamn og bor og arbeider i Gran på Hadeland og i Marokko. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo på avdeling for tekstil, og har fagbrev i kjole- og draktsyerfaget. Nilsen har stilt ut ved steder som Kjøpmannsgata Ung Kunst (Trondheim), Tromsø Kunstforening, Sámiid Vuorká-Dávvirat – De Samiske Samlinger (Karasjok), Sámi Dáiddaguovddáš – Samisk senter for samtidskunst (Karasjok), kulturhuset Korundi (Rovaniemi i Finland) og Norrbottens museum (Luleå i Sverige). Arbeidene hennes er blant annet innkjøpt av Nordnorsk Kunstmuseum. For tiden er hun aktuell med gruppeutstillingen «Gába» ved Nordnorsk Kunstmuseum (Tromsø), som står til februar 2024.