Liv Dysthe Sønderland og Sara Wilhelmsen

 • Du visker meg ikke ut (2023)
 • Performance og film på Høstutstillingens nettside
  Varighet 15 min
  Opplag (film) 4, til salgs 3
  Pris 70 000,–

  Filmfotograf: Mateo R Christensen

Foto: Mateo R. Christensen
 • Debuterte i 2023
 • Svanviken arbeidskoloni (1908–1989) i Møre og Romsdal, opprettet av Norsk misjon blant hjemløse, spilte i mange år en nøkkelrolle i assimileringspolitikken overfor romanifolket/tatere. Der skulle disse lære å bo i hus og bli som den norske majoritetsbefolkningen. Den omreisende nomadekulturen skulle stanses. Et av de ti husene i arbeidskolonien var finansiert av Kong Haakon og Dronning Maud. Bidragene til byggingen av familiehusene i Svanviken var et uttrykk for sosialt engasjement i en tid med en utbredt oppfatning om at dette folket trengte hjelp, og ble ikke ansett som kontroversielt i samtiden.

  I performancen Du visker meg ikke ut tar kunstnerne i bruk omrisset av grunnplanet til et av husene slik det var oppført i Svanviken og gjør det til et symbol på historien og konsekvensene av assimileringspolitikken. Omrisset tegnes opp i husets faktiske størrelse i Slottsparken i Oslo, men viskes bort med været. I løpet av utstillingsperioden vil kunstnerne gjenta oppmerkingen med jevne mellomrom. Drivkraften i prosjektet er å løfte frem historien om assimileringspolitikken og bidra til at denne kan få større plass i vår felles historiefortelling og bevissthet.

 • Liv Dysthe Sønderland (f. 1967 i Bergen) bor og arbeider i Ålesund. Hun har mastergrad fra Institutt for tegning ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, og har studert ved University of California San Diego (USA). De siste årene har Sønderland arbeidet med film- og performanceprosjektene Going grey og Du visker meg ikke ut. Førstnevnte var et bestillingsverk til Kunstmuseet KUBE (Ålesund) i 2020, som ble videreutviklet for Norske Grafikere (Oslo) i 2022. Siden 2021 har Sønderland hatt et samarbeid med Sara Wilhelmsen, som har ført frem til prosjektet som vises på Høstutstillingen. Du visker meg ikke ut har tidligere blitt vist ved Møre og Romsdal Kunstsenter (Molde).

  Sara Wilhelmsen (f. 1997 i Elverum) bor i Oslo. Wilhelmsen tar for tiden en bachelorgrad i skuespill ved Høyskolen Kristiania (Oslo). Hun har tidligere turnert for Den kulturelle skolesekken med forestillingen Dei Reisande og vært aktuell med teaterforestillingen Se min ild på Riksscenen (Oslo), Teater Innlandet (Hamar) og Glomdalsmuseet (Elverum). Wilhelmsen medvirket til plateutgivelsen HORTA (2022) med Elias Akselsen, Stian Carstensen og Ola Kvernberg i samarbeid med Grappa Musikkforlag. Utgivelsen ble nylig nominert til Spellemannsprisen i kategorien tradisjonsmusikk. Hun arbeider også med intervjuprosjektet Je ska tala, om den siste generasjonen tateres fortellinger.