Marek Sobocinski

 • SLAVA (2023)
 • Skulptur
  Diabasstein, messing og glass
  100 x 60 x 120 cm
  Pris etter avtale

  Verket vises som del av «MOMENTUM 12: Together as to gather» på Galleri F 15 i Moss. Biennalen står fra 10. juni til 8. oktober og er kuratert av kunstnerkollektivet Tenthaus

 • Debuterte i 2023
 • Marek Sobocinskis skulptur SLAVA er et viktig verk for vår samtid, samtidig som verket lærer oss noe grunnleggende om historie og historiefortelling: om hvordan anerkjennelse og fellesskap kan strekke seg, ikke bare over avstander, men også over tiår. Sobocinskis verk er nært knyttet til hans egen historie som politisk fange i Polen. Da han ble løslatt fikk han en enveisbillett til å forlate landet grunnet den politiske uroen der i 1981 og forfølgelsen av den aktivistiske folkebevegelsen Solidarnosc, som han var involvert i. SLAVA refererer ikke direkte til dette, men til krigen i Ukraina, forstått og filtrert gjennom Sobocinskis egne opplevelser av å kjempe for frihet og ønsket om fred og frihet fra en overmakt. Referansene er mest synlige i fargene og teksturene i materialet – grovheten i bolter og pinner – og i tittelen som refererer til «Slava Ukraini – Heroiam Slava», som oversettes til «Ære til Ukraina – Ære til heltene». Sobocinski viser solidaritet, men også fellesskap, ved å skape en bro over tid og rom. Broen strekker seg over land, kulturer og tid, slik at vi også kan se oss selv som forbundet med, eller som tilhørende, andre og deres situasjon, og på den måten bli i stand til å stå sammen og prøve å forstå hverandre.

 • Marek Sobocinski (f. 1948 i Polen) bor og arbeider i Moss. Sobocinski studerte skulptur og kunstpedagogikk ved Nicolaus Copernicus University (Toruń i Polen), og har etterutdanning fra Kunstakademiet i Oslo. Senere har han undervist i visuelle kunstfag, blant annet som førstelektor ved UiT Norges arktiske universitet (Tromsø). I 1990 deltok han i skulptursymposiet «Tuft» (Seljord), ledet av Gunnar Torvund. Sobocinski har utført utsmykninger ved Karmellittklosteret i Tromsø, St. Birgitta katolske kirke i Fredrikstad og St. Mikael kirke i Moss, samt laget et minnesmerke over gruvedriften i Sulitjelma i Fauske. Han deltok også på sommerutstillingen ved Østfold kunstsenter (Fredrikstad) i 2020 og 2023.