Nayara Leite

 • Homodagene (2022)
 • Performance og banner
  Varighet 15 min / 800 x 200 cm
  Pris på forespørsel

 • In Search of Rainbows (2022)
 • 4K-video
  09:19 min
  Opplag 5 + 2 AP, til salgs 5
  Pris 45 000,–

  Regnbueflagg
  120 x 70 cm
  T.K.

  Verket vises som del av «MOMENTUM 12: Together as to gather» på Galleri F 15 i Moss. Biennalen står fra 10. juni til 8. oktober og er kuratert av kunstnerkollektivet Tenthaus

Foto: Jannik Abel
 • Debuterte i 2023
 • Nayara Leites installasjon på MOMENTUM berører en rekke ulike aspekter ved, og utfordringer knyttet til, LHBTQ+. Leite er født i Brasil, og arbeidene hennes tar utgangspunkt i bestemte ord, kulturelle symboler og den politiske ledelsen i Brasil. Men, verkene sier samtidig noe om globale problemstillinger og relaterer seg også til Leites personlige erfaringer. Vi kan se likhetene i Norge – og globalt – når vi ser på de spesifikke situasjonene Leite refererer til i arbeidene sine. Et eksempel er gjeninnføringen og rekontekstualiseringen av nasjonalistiske symboler som hun tar opp i verket In Search of Rainbows, der hun fokuserer på det brasilianske flagget som et eksempel på et slikt nasjonalistisk symbol. I dette arbeidet ser hun på det skeive miljøets situasjon i det nordøstlige Brasil under Jair Bolsonaros styre, der flere mennesker har adoptert flagget ikke som et symbol på landet, men som en støtteerklæring til hans nasjonalistiske politikk, som skyver ut LHBTQ+- miljøets synlighet og rettigheter.
  I et annet verk, The green and yellow are ours as well – som ikke er vist på MOMENTUM 12, men som er tett knyttet til In Search of Rainbows – fortsetter Leite denne diskusjonen ved å vise hvordan den nasjonalistiske høyresiden i Brasil approprierte nasjonens farger og symboler til fordel for sin egen sak gjennom fotballdrakter i Brasils grønne og gule farger. Ved å brodere uniformene med ordene «sapatão» (lesbe), «viado» («faggot») og «travesti» (et søramerikansk begrep for ikke-binære personer, brukt som politisk identitet), tar Leite tilbake definisjonsmakten til de tidligere nedsettende begrepene om det brasilianske LHBTQ+-miljøet.
  I tillegg til arbeidet som er installert på Galleri F 15, vil Leite også vise performancen Homodagene under Moss Pride. Performancen tar utgangspunkt i et banner hvor det står «I am glad we are plural», som er basert på et fotografi fra Homodagene i Bergen i 1983, der en person bærer et skilt med budskapet «Jeg er glad jeg er homo». I performancen kritiserer Leite større bedrifter som under pridemåneden økonomisk utnytter og tjener på utfordringene LHBTQ+-miljøet står overfor, såkalt «rainbow washing» der bedrifter bruker symboler – spesielt regnbueflagget – for å tjene penger på LHBTQ+-miljøet og deres allierte. Hun blander performance og protest når hun adresserer historisk ulikhet og den fortsatte nødvendigheten av å kjempe for LHBTQ+-rettigheter. Leite skaper et fellesskap på tvers av Atlanteren, på tvers av verden, når hun snakker spesifikt om både Norge og Brasil. Hun bringer sammen mennesker fra hele verden som kan tale med felles stemme og handle mot urettferdighetene som blir begått mot LHBTQ+-personer, samtidig som de viser styrke, skjønnhet og utholdenhet i møte med forfølgelse og fare.

 • Nayara Leite (f. 1989 i Brasil) bor og jobber i Bergen. Hun har en mastergrad fra Kunstakademiet i Bergen og en mastergrad i fotojournalistikk og dokumentarfotografi fra London College of Communication. Leite har tidligere vist arbeider ved steder som Bergen Kunsthall, Lydgalleriet (Bergen), musikkfestivalen Sommarljom (Ørsta), Preus museum (Horten) og Studio 17 (Stavanger). I 2022 fremførte hun en performance ved Kunstnerforbundet (Oslo) i forbindelse med Kiyoshi Yamamotos utstilling «Beyond the Fantastic». Arbeidene hun viser på Høstutstillingen, Homodagene og In Search of Rainbows, er opprinnelig bestillingsverk fra henholdsvis Bergen Kunsthall og Preus museum.