Thomas Østbye

 • SIVIL ULYDIGHET (2023)
 • Video
  46:37 min
  Opplag 5 + 1 KE, til salgs 4
  Pris 100 000,–

 • SIVIL ULYDIGHET tar oss med når aktivister fra Extinction Rebellion og Stopp Oljeletinga går fra å aksjonere mot oljetransporten på Sjursøya til å aksjonere mot privatbilister og kjente kunstverk. Filmen gir et innblikk i sentrale elementer ved sivil ulydighet: aksjonene, refleksjonene på bakrommet og aktivistenes beveggrunner. Thomas Østbye følger aktivistene så tett at han selv blir arrestert mens kamera går. SIVIL ULYDIGHET er en nær øyeblikksskildring av aktivister, men retter også blikket ut mot det større bildet: Hva får vanlige mennesker på tvers av generasjoner til å gå ut av komfortsonen, ty til sivil ulydighet og trosse mektige krefter i det fossile samfunnet?

  For andre år på rad deltar Østbye på Høstutstillingen med videoverk fra dokumentartrilogien Climatetrilogy, som gjør observerende studier av strategier og metoder brukt i klimakampen. I 2022 kunne man se Enhver har rett til, som dokumenterer Klimasøksmål Arktis gjennom det norske rettssystemet, og Å stille seg i veien. SIVIL ULYDIGHET er en videreutvikling av sistnevnte, og følger strategien som går på kant med loven.

 • Thomas Østbye (f. 1979 i Oslo) bor og jobber i Oslo. Han er utdannet ved Den norske filmskolen (Lillehammer), Nordland kunst- og filmhøgskole (Kabelvåg) og Universitetet i Oslo. Østbye har tidligere vist filmer ved en rekke kinoer, cinemateker og filmfestivaler, blant annet Bergen internasjonale filmfestival, Ji.hlava International Documentary Film Festival (Tsjekkia), HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival (Oslo) og Kunstnernes Hus Kino (Oslo). Han har også vist arbeider ved Galleri Høg Standard (Oslo), Nordnorsk kunstnersenter (Svolvær), Noplace (Oslo) og Østlandsutstillingen.