
Torsdag 12. oktober kl. 18.00
Performancen foregår i Slottsparken, rett overfor Kunstnernes Hus.
Svanviken arbeidskoloni (1908–1989) i Møre og Romsdal, opprettet av Norsk misjon blant hjemløse, spilte i mange år en nøkkelrolle i assimileringspolitikken overfor romanifolket/tatere. Der skulle disse lære å bo i hus og bli som den norske majoritetsbefolkningen. Den omreisende nomadekulturen skulle stanses. Et av de ti husene i arbeidskolonien var finansiert av Kong Haakon og Dronning Maud. Bidragene til byggingen av familiehusene i Svanviken var et uttrykk for sosialt engasjement i en tid med en utbredt oppfatning om at dette folket trengte hjelp, og ble ikke ansett som kontroversielt i samtiden.
Verket er en del av Høstutstillingen, som vises på Kunstnernes Hus i perioden 9. september–15. oktober. I performancen Du visker meg ikke ut tar kunstnerne i bruk omrisset av grunnplanet til et av husene slik det var oppført i Svanviken og gjør det til et symbol på historien og konsekvensene av assimileringspolitikken. Omrisset tegnes opp i husets faktiske størrelse, men viskes bort med været. I løpet av utstillingsperioden vil kunstnerne gjenta oppmerkingen med jevne mellomrom. Drivkraften i prosjektet er å løfte frem historien om assimileringspolitikken og bidra til at denne kan få større plass i vår felles historiefortelling og bevissthet.

Lørdag 16. september kl. 13.00
Lørdag 14. oktober kl. 13.00
Performancen foregår i overlyssalen.
Glaumr er et verk som består av samtidsmusikk, fremført live av musikere under Høstutstillingen. Tittelen på verket er hentet fra landets lengste elv Glomma, eller Glåma som er navnet på den øvre delen av elva. Navnet kan stamme fra verbet å glåma, som betyr «skinne svakt og blekt», eller være en avledning av det norrøne glaumr, som betyr «larm» eller «ståk».
Verket er inspirert av Die Moldau, en av satsene i orkesterstykket Ma vlast – en samling nasjonalromantiske tonedikt av Bedřich Smetana. I komposisjonen har Kristine Marie Aasvang forsøkt å fange «personligheten» eller «sjelen» til Glomma, som renner fra sitt utspringspunkt i Aursunden, nordøst for Røros, til sitt utløp i Oslofjorden ved Fredrikstad.

Lørdag 30. september kl. 12.00–14.00
Søndag 1. oktober kl. 12.00–14.00
10 deltakere per verksted, forhåndspåmelding er nødvendig. Deltakelse er gratis med løst inngangsbillett. Verkstedene foregår i overlyssalen. Forhåndskunnskaper er ikke nødvendig. Beregnet for alle aldersgrupper, men unge personer bør delta i følge med en voksen (skarpe kniver brukes i verkstedet).
Thai Fruit Carving Hybrid er et deltakerbasert verk for ti personer, ledet av billedkunstner Marit Silsand i samarbeid med en thailandsk tradisjonell fruktutskjærer. I verkstedet lager man hybride fruktskulpturer i fellesskap, gjennom dialog og med fokus på at prosessen er både praktisk og sosial. Deltakerne får en introduksjon til et utvalg med frukter, utstyr, teknikk og hvordan de skal nærme seg fruktenes styrker og svakheter som kunstmateriale. Verkstedet foregår på Høstutstillingen i overlyssalen på Kunstnernes Hus, og varer i to timer. Resultatene blir presentert i utstillingen som et stilleben av frukt på et sirkulært bord i en kortere periode.
Utskjæring av frukt er en sentral del av thailandsk kulturarv. Gjennom århundrer har det vært en respektert kunst- og håndverksform som krever presisjon og fordypning. Billedkunstner Marit Pethsiri Silsand har vokst opp i et hjem med både norske og thailandske tradisjoner. Hun har en thailandsk mor som innvandret til Norge på 1970-tallet, og på den tiden var ikke thailandske frukter like tilgjengelige som i dag. Da Silsands mor og hennes omgangskrets skulle dekorere middagsbordet eller forberede religiøse ritualer, kombinerte de norske frukter og grønnsaker med det de en sjelden gang fikk tak i av frukt fra Thailand. Dermed ble den tradisjonelle thailandske fruktutskjæringskunsten utfordret med en ny estetisk vri under Silsands oppvekst. Verket kombinerer et tradisjonelt håndverk og verkstedbasert deltakende samtidskunst.

Søndag 10. september kl. 14.00
Torsdag 21. september kl. 18.00
Performancen foregår i overlyssalen
Performancen som vises på Høstutstillingen er en del av A-project, en serie kunstneriske undersøkelser av kulturell, politisk og esoterisk historie der Eivind Reierstad omorganiserer symboler og kollektive forestillinger. A-project #6 er et samarbeid med danseren Alexandre Guimarãres Dos Santos, og undersøker forholdet mellom nordisk sjamanisme, drag battles på nattklubbene i São Paulo og de tradisjonelle tempeldansene til hirjaer – Indias tredje kjønn.

Lørdag 23. september
Søndag 24. september
Lørdag 14. oktober
Søndag 15. oktober
Kl. 12.00, 13.30 og 14.30
Performancen foregår i overlyssalen og gjentas tre ganger i løpet av åpningstiden på de annonserte dagene:
Kl. 12.00, 13.30 og 14.30
I performancen Portrait Sessions inviterer Oda Tungodden besøkende i utstillingen til å sette seg ned og ha en samtale med henne, mens hun maler et portrett av vedkommende. Prosjektet bunner i Tungoddens interesse for hvordan hun kan bruke sin egen kunstneriske praksis til å skape forbindelser til andre mennesker. I samtalene fokuserer kunstneren på å lytte til personene som blir portrettert, og som en takk for at de har delt sine tanker får de det ferdige portrettet som en gave.
For å delta i performancen må man være fysisk til stede når den begynner. Dersom det er flere som ønsker å delta i samtalen og bli portrettert, vil kunstneren velge ut en person gjennom loddtrekning. Hver samtale kan vare i inntil 45–60 minutter. De ferdige portrettene vil bli sendt til de ulike deltakerne etter endt utstillingsperiode.

Lørdag 9. september kl. 13.00
Performancen foregår i overlyssalen
FORSPILL er et performativt verk for fire skuespillere. Verket er basert på realopptak av fødsler som fant sted på Ullevål sykehus og Akershus universitetssykehus, fra riene satte inn og fram til spedbarnets første skrik.
FORSPILL er en del av pentalogien LIVET #1–5, produsert i samarbeid med Det Norske Teatret.
ÁLGGAHUS lea performatiiva bargu njealji neavttárii. Bargu lea vuođđuduvvon duohta báddemiid vuođul mat dáhpáhuvve Ullevål buohcciviesus ja Akershus universitehtabuohcciviesus, dan rájes go ávttat álge, gitta njuoratmáná vuosttaš čirroma rádjai.
ÁLGGAHUS lea oassi pentalogiijas LIVET #1–5, buvttáduvvon ovttas Det Norske Teatret:iin.
Foto: Eva Rose.

Fredag 8. september under åpningsseremonien
Lørdag 9. september kl. 14.00
Performancen på lørdag foregår i overlyssalen

Søndag 10. september kl. 13.00
Performancen på lørdagen foregår i overlyssalen
Homodagene tar utgangspunkt i et banner hvor det står «I am glad we are plural», som er basert på et fotografi fra Homodagene i Bergen i 1983, der en person bærer et skilt med budskapet «Jeg er glad jeg er homo».
I performancen kritiserer Leite større bedrifter som under pridemåneden økonomisk utnytter og tjener på utfordringene LHBTQ+-miljøet står overfor, såkalt «rainbow washing» der bedrifter bruker symboler – spesielt regnbueflagget – for å tjene penger på LHBTQ+-miljøet og deres allierte. Hun blander performance og protest når hun adresserer historisk ulikhet og den fortsatte nødvendigheten av å kjempe for LHBTQ+-rettigheter.
Leite skaper et fellesskap på tvers av Atlanteren, på tvers av verden, når hun snakker spesifikt om både Norge og Brasil. Hun bringer sammen mennesker fra hele verden som kan tale med felles stemme og handle mot urettferdighetene som blir begått mot LHBTQ+-personer, samtidig som de viser styrke, skjønnhet og utholdenhet i møte med forfølgelse og fare.
Støttet av Skeiv Verden.